Πώς θα δημιουργήσουμε ένα ωραίο & λειτουργικό site

Πώς θα δημιουργήσουμε ένα ωραίο & λειτουργικό site

Η εμφάνιση ενός site είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες της επιτυχίας του. Το φτωχό web design είναι μια από τις κύριες αιτίες της αποτυχίας του web profile των επιχειρήσεων.

Εάν θέλετε πραγματικά να δημιουργήσετε ένα πετυχημένο site είναι καλό να εκπαιδευτείτε στα βασικά θέματα κατασκευής του.

Όταν ξεκινάμε την δημιουργία ενός site πρώτα επιλέγουμε το κατάλληλο template, ένα  δηλαδή πρότυπο σχέδιο, που  θα βοηθήσει οι σελίδες του, να έχουν  την ίδια εμφάνιση και λειτουργικότητα.

Το template περιέχει το λογότυπο, το  σκελετό της σελίδας,τις εικόνες, το μενού πλοήγησης και μια περιοχή για το περιεχόμενο. Μπορούμε να έχουμε παραλλαγές του βασικού template για διαφορετικές ιστοσελίδες του site. ( πχ  διαφορετική έκδοση για home page και διαφορετική για ενότητα νέων).

Ένα σύγχρονο Design template πρέπει να είναι Responsive ώστε να προσαρμόζεται σωστά στις διάφορες συσκευές Desktop, Tablet, Mobile και να παίζει σωστά. Ιδανικά το design πρέπει να είναι fully responsive. Η χρήση αρχείων HTML και CSS πρέπει να γίνεται με προσοχή για να αποφεύγονται οι αδυναμίες των διάφορων browsers.

Η κεντρική σελίδα είναι η βιτρίνα της επιχείρησης. Θα πρέπει μέσα σε ελάχιστο χρόνο να τραβά την προσοχή του επισκέπτη. Χρησιμοποιούμε σε εμφανές σημείο το λογότυπο, το σλόγκαν και τα χρώματα της επιχείρησης, γιατί είναι τα βασικά στοιχεία που μένουν στη μνήμη των επισκεπτών. Είναι σημαντικό να επιλέγουμε ένα design όμορφο αλλά και εύκολο στη χρήση. Πρέπει να θυμόμαστε ότι οι επισκέπτες του site δεν ξεκινούν την πλοήγηση πάντα από την home page αλλά και από εσωτερικές ιστοσελίδες για αυτό πρέπει να υπάρχει εύκολη πλοήγηση σε κάθε σελίδα.Ο αριθμός κλικ που απαιτούνται για να φτάσουν από την κύρια σελίδα σε οποιαδήποτε άλλη πρέπει να είναι κάτω από τρία. Αν έχετε μεγάλο μενού οργανώστε το σε τμήματα των 7, για να είναι πιο εύχρηστο και φιλικό στο μάτι.

Ένα από τα σημαντικότερα κομμάτια μιας ιστοσελίδας είναι το κείμενο. Ο τρόπος με τον οποίο εμφανίζεται κάνει την ιστοσελίδα να φαίνεται επαγγελματική ή ερασιτεχνική.

Όπως και στην επιλογή των χρωμάτων έτσι και με τις γραμματοσειρές είμαστε πολύ προσεκτικοί στους συνδυασμούς που χρησιμοποιούμε. Συνήθως 1-2 γραμματοσειρές είναι υπεραρκετές. Επίσης διαλέγουμε γραμματοσειρές απλές, που βρίσκονται συνήθως εγκατεστημένες σε όλους τους υπολογιστές. Αν ο μέσος επισκέπτης του site μας είναι κάποιας ηλικίας αποφεύγουμε τις πολύ μικρές γραμματοσειρές. Φροντίζουμε επίσης το κείμενο να είναι ευανάγνωστο και δεν χρησιμοποιούμε έντονα φόντα που δυσκολεύουν την ανάγνωση. Μια ασφαλής επιλογή είναι άσπρο φόντο και μαύρο κείμενο.

Κάτι άλλο που πρέπει να έχετε υπόψη είναι ότι τα χρώματα επηρεάζουν τη διάθεση. Φωτεινά έντονα χρώματα ανεβάζουν τη διάθεση αντίθετα με σκούρα χρώματα όπως το καφέ και το μαύρο που την ρίχνουν. Οι τόνοι του μπλε είναι χαλαρωτικοί, ενώ το πράσινο δίνει την αίσθηση του φρέσκου ή οικολογικού. Ανάλογα με το στόχο του website χρησιμοποιούμε ανάλογα χρώματα.

Σημαντικό είναι να ελέγξετε την ευχρηστία και το καλό User Experience. Η χρήση best practices, το usability testing πριν και μετά το σχεδιασμό μπορούν να αυξήσουν τις πιθανότητες για ένα επιτυχημένο site.

Στην nextline ξέρουμε πώς να δημιουργήσουμε για σας ένα όμορφο και λειτουργικό site. Επικοινωνήστε μαζί μας και θα σας προσφέρουμε τις καλύτερες λύσεις για μια επιτυχημένη στρατηγική στο web.