Η σημασία των χρωμάτων στο Web Design

Η σημασία των χρωμάτων στο Web Design

Με την καθημερινή αύξηση χρήσης του Internet, η διαδικτυακή κοινότητα αποκτά όλο και μεγαλύτερο ρόλο στην αποτελεσματική προώθηση μιας επιχείρησης η ενός προϊόντος, ενώ οι καταναλωτές έχουν όλο και μεγαλύτερες αισθητικές και λειτουργικές απαιτήσεις από τα sites που επισκέπτονται.

Εκτός από την λειτουργικότητα μιας ιστοσελίδας, που καθορίζεται από τη δομή της πληροφορίας αλλά και την ευκολία πλοήγησης, καθοριστικό ρόλο στην επισκεψιμότητα της παίζει το web design και τα χρώματα που επιλέγονται.

Ο σχεδιασμός και η χρωματική γκάμα ενός site έχει αποδειχθεί ότι επηρεάζουν τη συναισθηματική κατάσταση του χρήστη, προκαλώντας θετικές ή αρνητικές αντιδράσεις, που τον οδηγούν η τον απομακρύνουν από τη συγκεκριμένη ιστοσελίδα.

Ένας καλός σχεδιασμός μπορεί να αυξήσει την επιτυχία της ιστοσελίδας και να βοηθήσει στην αύξηση των επισκεπτών, που την χρησιμοποιούν με αίσθημα εμπιστοσύνης και ασφάλειας.

Πως όμως θα επιλέξουμε τα κατάλληλα χρώματα

Σίγουρα τα βασικά χρώματα που χρησιμοποιούνται για το σχεδιασμό μιας ιστοσελίδας διεθνώς είναι το λευκό που κυριαρχεί ως το βασικό χρώμα σχεδιασμού αλλά και το μαύρο που έχει και αυτό αρκετές εφαρμογές.

Το λευκό σχετίζεται με την αγνότητα, την αθωότητα, την καθαρότητα, την ειλικρίνεια.

Το μαύρο και γενικότερα οι σκούρες αποχρώσεις δημιουργούν την αίσθηση του σοβαρού, του δυναμικού, του αξιόπιστου.

Το λευκό και το μαύρο, μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε συνδυασμό με όλα τα χρώματα.

Εκτός όμως από αυτά τα δύο βασικά χρώματα υπάρχουν 3 ακόμη κύριες κατηγορίες χρωμάτων:

Θερμά χρώματα. Χρησιμοποιούνται συνήθως σε προσφορές και εκπτώσεις και προσελκύουν παρορμητικούς καταναλωτές. Ας δούμε την επίδραση τους στην ψυχολογία μας.

Κόκκινο

Δημιουργεί έντονα συναισθήματα, αυξάνει την όρεξη και τους παλμούς, διεγείρει τις αισθήσεις. Είναι το χρώμα της δύναμης, του πάθους, της φιλοδοξίας. Ένα ισχυρό χρώμα επικοινωνίας.

Κίτρινο

Χρώμα χαράς, αισιοδοξίας, πνευματικής διαύγειας, ελπίδας.

Πορτοκαλί

Δυνατό χρώμα που σχετίζεται με την υγεία, την ενέργεια την ευεξία.

Ψυχρά χρώματα. Προσελκύουν καταναλωτές που αναζητούν εμπιστοσύνη και κύρος.  Χρησιμοποιούνται από τράπεζες, οργανισμούς κλπ. Έχουν και αυτά συγκεκριμένη επίδραση στον ανθρώπινο ψυχισμό.

Μπλε

Χρώμα ηρεμίας και σταθερότητας. Ιδανικό για ιστοσελίδες που πρέπει να εκφράζουν δύναμη και αξιοπιστία.

Πράσινο

Το χρώμα της φύσης μας ηρεμεί και χρησιμοποιείται για να υποδηλώσει φυσικότητα, οικολογία για αυτό και ταιριάζει σε φυσικά προϊόντα.

Μωβ

Χρώμα που ταυτίζεται με την πολυτέλεια την επιτυχία και την διάκριση.

Ουδέτερα χρώματα

Γκρι

Χρησιμοποιείται ως background σε ιστοσελίδες που θέλουν ένα τυπικό και σοβαρό χαρακτήρα.

Η συνειδητοποίηση του ρόλου και της επίδρασης των χρωμάτων σε μία ιστοσελίδα θα βοηθήσει το web design, να αναζητήσει συγκεκριμένους επισκέπτες  και να αναδείξει τα χαρακτηριστικά και την ταυτότητα της.

Στην Nextline είμαστε στη διάθεση σας, για να προτείνουμε λύσεις που θα οδηγήσουν στη βελτίωση της αισθητικής και της λειτουργικότητας του δικού σας site.